niedziela, 21 września 2014

Jak suszyć pestki z dyni

Jeśli zdarza się Wam wpadać na mojego facebook'a wiecie, że rozpoczęłam dyniowy sezon. Dostałam dynię giganta od moich znajomych. Przyznam szczerze, że trochę przerosło mnie krojenie i obieranie ze skóry. Dynia okazała się niełatwą zawodniczką i bardzo pożądana była pomoc M. Cześć zamroziłam i zrobiłam puree z dyni (ale o tym innym razem). A część jeszcze czeka na pomysł. Nie dałam rady "rozprawić" się z nią w jedno przedpołudnie. Ale po raz pierwszy postanowiłam wykorzystać także pestki. Bardzo je lubię i szkoda było mi je wszystkie wyrzucić. Jest z tym trochę zabawy ale...nie aż tyle żeby nie spróbować.




















Składniki:
dowolna ilość pestek z dyni

Wykonanie:
Pestki wyjmij z dyni. Staraj się usuwać z nich jak najwięcej miąższu. Wypłukaj je w zimnej wodzie. Wykładaj je na blachę (płasko) wyłożona papierem lub matą do pieczenia. Nadmiar miąższu usuwaj. Wstaw pestki do piekarnika nastawionego na 100 stopni i susz ok godzinę. W czasie suszenie dwa razy otwierałam piekarnik aby pozbyć się ewentualnej wilgoci. Pozostaw pestki do wystudzenia w piekarniku. Gdy będą już całkiem suche przesyp je do słoika (zwróć uwagę na to żeby pestki były dobrze wysuszone, inaczej pojawi się pleśń. Dlatego dla pewności możesz pozostawić je na kilka godzin w suchym! miejscu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz