środa, 1 czerwca 2016

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem i żurawiną

Próbowałam sobie przypomnieć, mój pierwszy dzień Dziecka. I pamiętam! Grupa przedszkolna, nasza wychowawczyni- Pani Dorotka, wyprawa do Zoo i obowiązkowe zdjęcie przy dinozaurach. Co mamy po 25 latach? Grupa przedszkolna mojego syna, ta sama Pani Dorotka, wyprawa do Zoo i obowiązkowe zdjęcie przy dinozaurach. I mimo, że Pani Dorota jest wychowawczynią "starszaków", a nie mojego syna, nie miało to znaczenia. Znowu była tam ze mną. Życie zatacza kręgi i jest fajne. Miło było sobie to przypomnieć. A za parę lat, być może Piotrek będzie wspominał tę wyprawę. On też w końcu ma swoją najlepszą Panią Alę. Dobrych ludzi zawsze się pamięta.
Wyprawa z grupą dzieci gdziekolwiek, to ciekawe doświadczenie np. można się dowiedzieć, że po 10 minutach od postoju na którym jedliśmy, może znowu BARDZO chcieć się jeść. Albo, że małe zmęczone nóżki nie mają siły dojść do autobusu, a gdy już tam są energia niespodziewanie wraca. Dzieci muszą mieć gdzieś ukryte samoładujące się bateryjki. No ale na wypadek awarii, i żeby przypadkiem nie zabrakło energii, zrobiłam do mojego syna te właśnie zawijańce. Przewrotnie w Zoo nie chciał ich nawet skosztować- zbyt wiele było atrakcji dookoła, ale po powrocie zjadł wszystkie. Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym produktem. Można użyć dowolnego nadzienia i chyba nie da się go zepsuć. W przypadku ślimaczków mogą to być np. powidła lub inne suszone owoce. Jedno jest pewne. Będę wracać do tego przepisu i kombinować.
No.. i życzę Wam cudownie słodkiego Dnia Dziecka:)





















Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (rozmrożone)
250 g śmietankowego serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki żurawiny
2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Piekarnik nastaw na temp. 190 stopni. Ciasto rozwiń pozostaw na papierze w którym było zawinięte. Łatwiej będzie je ponownie zwinąć. Ser przełóż do miseczki, dodaj cukier puder i żurawinę. Wymieszaj i rozprowadź na cieście. Można posmarować ciasto mniejszą ilością serka. Pozostaw odrobinę miejsca na brzegach oraz na końcach ciasta. Podczas zwijania ser nie będzie wypływał. Zwiń w rulon. Jeśli masz trochę czasu wstaw ciasto na chwilę do lodówki, łatwiej będzie je kroić. Jeśli nie, pokrój ciasto na plastry. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem. Piecz ok 30 min. aż ślimaczki będą rumiane.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Robiłam z ciastem drożdżowym, ale francuskie jest o niebo łatwiejsze!
    Świetny pomysł!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Faktycznie, ciasto francuskie powoduje, że przepis jest szybki i bezproblemowy:) Pozdrawiam!

      Usuń