czwartek, 24 listopada 2016

Gnocchi ze szpinakiem, pieczarkami i jajkiem sadzonym

Macie takie wrażenie, że jeśli co czegoś dodacie jajko sadzone, to od razu robi się to milion razy lepsze? Ja tak niestety mam. Dlatego dodaję je naprawdę, niemal do wszystkiego. Tym razem pełna rozpusta! Gnocchi- które uwielbiam, podałam ze szpinakiem i pieczarkami, darowałam sobie te wszystkie zawiesiste sosy śmietanowe czy grzybowe, i to był dobry pomysł. A do tego pyszne rozpływające się jajko sadzone. Cudowności!






















Składniki:
na gnocchi:
1 kg ziemniaków
ok 100 g mąki pszennej
sól
1 jajko

dodatkowo:
400 g pieczarek
400 g szpinaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Składniki na gnocchi połączyć ze sobą, ale nie zagniatać, a w razie potrzeby podsyp mąką. Uformuj wałek i krój na kawałki. Ruluj wałeczki i odciśnij na nich wzorek widelcem- choć niekoniecznie, jeśli nie masz czasu. Gotuj do wypłynięcia w osolonej wodzie. Odcedź. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki. Podsmaż chwilę aż puszczą wodę, ale pilnuj żeby się nie rozpadły. Odstaw. Na tą samą patelnię wrzuć szpinak i poczekaj aż trochę zmniejszy objętość. Gdy tak się stanie dorzuć jeszcze na moment pieczarki, przypraw solą, gałką i pieprzem. Na talerz przełóż gnocchi, pieczarki i szpinak. Przygotuj jajko sadzone i połóż je na wierzch. Posyp odrobiną soli. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

4 komentarze: