wtorek, 29 listopada 2016

Pieczone pekany (z rozmarynem i miodem)

Pieczone pekany, to kolejna przekąska, od której się uzależniłam. Lubię pekany, ale jeszcze nigdy ich nie piekłam. Zrobiłam to po raz pierwszy i muszę przyznać, że są genialne! Szybkie do przygotowania, zdrowe i smaczne. Sprawdziły się jako nasza kolejna filmowa przekąska. Generalnie, podgryzanie orzechów to naprawdę dobra opcja. Myślę, że migdały w takiej wersji tez byłyby niezłe. Godne rozważenia jest także posypanie ich np. płatkami chili. Ja postawiłam na rozmaryn i powiem szczerze, że je uwielbiam!






















Składniki:
2 szklanki orzechów pekan
łyżka masła
sól
pieprz
łyżeczka rozmarynu (suszonego)
2 łyżki miodu

Wykonywanie:
Wszystkie składniki, oprócz orzechów, wymieszaj w miseczce. Dorzuć pekany i mieszaj do momentu aż pokryją się miodem i przyprawami. Przesyp na blachę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut ok 5-7 minut, aż będą chrupiące. Uważaj żeby się nie spaliły, dzieje się to bardzo szybko, niestety..

Smacznego!

2 komentarze:

  1. kocham orzechy. w takiej wersji muszą być rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę świetne. Żałuję, że nie zrobiłam ich w ten sposób wcześniej:) Teraz czas na wersję z chili:) Pozdrawiam!

      Usuń