wtorek, 22 listopada 2016

Oliwki z czosnkiem, chili i oregano

Ostatnio mam mnóstwo energii. Kipę radością, szczęściem i energią. Aż samą mnie to dziwi. W końcu jest listopad, nie ma słońca, ludzie chodzą zadumani i posępni, a ja nagle wyskakuję z tą swoją radością. Zdaję sobie sprawę, że bezpieczniej jest narzekać, tak na wszelki, no ale trudno. Nie potrafię tego powstrzymać. Nawet w gotowanie wkrada się energia. Gotuję tysiące rzeczy, kombinuję z nowymi smakami... jest naprawdę smacznie. Wieczorami relaksujemy się przy serialu, filmie czy książce. I do tego, oczywiście pyszne hiszpańskie wino (mamy jeszcze spory zapas) i przekąski. Trochę się od nich wręcz uzależniliśmy. Tak przygotowane oliwki, to nasz kolejny hit na wieczory przy lampce wina. Są rewelacyjne i proste do zrobienia. Nadadzą się na imprezę w charakterze przekąski. My je uwielbiamy! 





















Składniki:
słoiczek zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
szczypta chili w płatkach
łyżeczka suszonego oregano
5 łyżki oliwy (lub nieco więcej zależnie od ilości oliwek)

Wykonywanie:
Czosnek pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj oliwę, chili, czosnek i oregano. Całość przelej na patelnię i podgrzej ciągle mieszając. Podgrzewaj na wolnym ogniu, tak aby oliwa z przyprawami tylko się lekko podgrzała (oliwa nie znosi wysokich temperatur) a z przypraw zaczął wydobywać się aromat. Gdy się podgrzeje wrzuć oliwki, wymieszaj i podgrzewaj ok 2 minuty, do momentu, aż oliwki także będą lekko ciepłe. Przełóż do miseczki wyławiając przyprawy, ale zastawiając oliwę. Oliwy nie wylewaj, możesz użyć ją do sałatek lub kanapek. Oliwki podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz