poniedziałek, 26 października 2020

Bułki mleczne pełnoziarniste

Są takie dni, kiedy mama jest chora, czuje się fatalnie i nie jest w stanie zwlec się z łóżka. Ale kuchnia pracuje normalnie Jeśli tak jak ja, macie w domu małego kucharza, jesteście uratowane i jest spora szansa, że nie będziecie głodne w czasie choroby. Dziś mój syn zaserwował mi bułki maślane z mąki pełnoziarnistej. I dostałam także pyszną kawę. Niebo w gębie!

















Składniki:
330 gr mąki pełnoziarnistej
25 gr świeżych drożdży
Pół szklanki ciepłego mleka (u nas owsiane)
20 gr cukru (u nas trzcinowy)
25 gr miękkiego masła
1 jajko
Szczypta soli
Jajko - do posmarowania bułek
Kruszonka
40 gr mąki pełnoziarnistej
25 gr zimnego masła
25 gr cukru
Wykonywanie:
Przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą składniki. Zagniataj palcami kruszonkę, tak aby wyglądała jak piasek.
Do miski wkrusz drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, mleko, drożdże, sól i jajko. Wyrabiaj aż masa będzie gładka i elastyczna. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Uformuj bułeczki i ułóż je tworząc kształt kwiatka. Posmaruj jajkiem bułki i posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-25 minut do momentu aż będą rumiane i upieczone.
Smacznego!

2 komentarze: