Przy niedzielce nasza kuchnia zaserwowała super, ekstra, wypasione tosty z jajkiem sadzonym i sałatką. Do tego pyszna kawa i nawet tak podłą pogodę, jak ta za oknem da się przeżyć. Tosty zawsze są dobra opcją.
Składniki:
na jedną osobę/ dwa tosty:
4 kromki chleba- użyłam pełnoziarnistego chleba z siemieniem lnianym
odrobina masła
ser żółty- u mnie cheddar
ser pleśniowy- kilka plastrów
boczek wędzony, surowy
karmelizowana cebula- można pominąć jeśli nie macie
jajko
rukola
pomidory
ser feta
oliwa
sól
pieprz
płatki chili
Wykonanie:
Boczek podsmaż aż stanie się chrupki. Chleb posmaruj masłem, każdą kromkę z jednej strony. Ser zetrzyj na tarce albo pokrój w plastry. Ułóż na chlebie. To samo zrób z serem pleśniowym. Ułóż na serach cebulę i boczek. Przykryj drugą kromką posmarowanego chleba i zgrilluj. Tosty połóż na grillu posmarowaną masłem stroną. Użyłam grilla elektrycznego, ale zwykły toster też będzie ok. Na patelni po smażeniu boczku, wbij jajko i smaż do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne. Posyp je pieprzem, solą i płatkami chili. Przygotuj sałatkę, na rukoli ułóż pokrojone pomidorki i fetę. Skrop oliwą. Gdy jajko będzie gotowe ułóż je na tostach i podawaj z sałatką.
Smacznego!
Super jedzonko ;)
OdpowiedzUsuń