środa, 2 września 2015

Kheema mater z chlebkami chapatti- Indyjskie danie

Witaj w Indiach! Jest cudownie, smacznie i nietypowo. Jeśli lubicie eksperymenty to ten przepis powinien znaleźć się na liście do wykonania. Danie jest niezwykłe. Aromatyczne, ostre naprawdę świetne. Do tego chlebki chapati i już nic nie jest potrzebne.




















Składniki:
500 g mięsa mielonego
szklanka groszku- mrożony trzeba rozmrozić
2 duże pomidory- pozbawione skóry i pokrojone w kawałki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki pasty imbirowej
3 ziarna kardamonu
2 listki laurowe
laska cynamonu
papryczki chili- wg gustu- użyłam 2 papryczek
pół łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kuminu
łyżeczka ziaren kolendry- utłuczone w moździerzu
płatki chili- wg gustu- można pominąć
łyżeczka ziaren pieprzu
łyżeczka garam masala
sól
olej do smażenia

opcjonalnie świeża mięta lub kolendra do podania

Wykonanie:
Czosnek drobno posiekaj i oprósz solą. Rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć liście laurowe, cynamon, kardamon i ziarna pieprzu. Mieszaj i smaż ok minutę i wrzuć cebulę. Wymieszaj i smaż aż cebula zmięknie ok 5 minut. Końcówką noża rozgnieć czosnek na pastę. Dodaj ją na patelnię a następnie dodaj pastę imbirową. Smaż 3 minuty. Wrzuć pokrojone papryczki i pomidory. Dodaj kolendrę i kurkumę. Całość wymieszaj i dodaj mięso. Smaż do momentu gdy mięso nie będzie surowe. Dodaj groszek i garam masala. Smaż przez kilka minut. Podawaj z chlebkami chapatti.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz