środa, 18 maja 2016

Pomidory faszerowane ziołami i mozzarellą

Kiedyś będzie ciepło. Kiedyś przyjdzie lato. Naprawdę! Bardzo, bardzo mocno w to wierzę. Sezon na pomidory co prawda jeszcze przed nami, ale zachciało mi się odrobiny słońca i smaku pomidorów. Zapiekłam je więc z mozzarellą i świeżymi ziołami. Pomysł okazał się lepszy niż dobry i myślę, że w sezonie pomidorowym to będzie jedno z najczęściej przyrządzanych dań. I na chwilę zrobiło się słonecznie:)






















Składniki:
4 średnie pomidory
kulka mozzarelli
świeże zioła (u mnie rozmaryn, bazylia, mięta i tymianek- ok 2-3 łyżek łącznie)
sól
pieprz

Wykonanie:
Odetnij każdemu pomidorowi "czapeczkę" z szypułką. Wydrąż środek za pomocą łyżeczki. Zachowaj go. Mozzarellę pokrój w kawałki. Zioła umyj i posiekaj. Środek pomidora pokrój i wymieszaj z mozzarellą i ziołami. Farszem napełnij pomidory. Przykryj "czapeczką" i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.  

6 komentarzy: