środa, 15 czerwca 2016

Kurczak w liściach bananowca z makaron ryżowym i warzywami

Bardzo często zdarza mi się tęsknić za Tajlandią. Tęsknota podgryza mnie z każdej możliwej strony. Podejrzewałam, że tak będzie ale nie umiem z tym walczyć. To miejsce do którego chcę wrócić i wrócę. Kocham tajską kuchnię i gotuję często po tajsku. A, że dorwałam liście bananowca, sprawę miałam ułatwioną. W końcu się udało. Do czego nadają się liście bananowca? Postanowiłam zapakować w nie kurczaka i wrzucić na grilla. Pomysł okazał się naprawdę fajny. Kurczak jest soczysty i aromatyczny. Użyłam iście egzotycznych przypraw, trawy cytrynowej, imbiru i chili. Do kurczaka zrobiłam makaron ryżowy z warzywami. W liście można zawinąć właściwie większość rzeczy np. owoce i wrzucić na grilla.





















Składniki:
liście bananowca
kurczak (udka lub podudzia )
trawa cytrynowa
pasta imbirowa (zrobiłam samodzielnie)
pieprz syczuański (lub zwykły)
chili
pół pęczka kolendry
2 marchewki- pokrojone w kawałki
kawałek brokuła- rozdziel różyczki na mniejsze
makaron ryżowy
oliwa/ olej- u mnie olej kokosowy
sos sojowy

Wykonywanie:
Kurczaka przełóż do miski. Dodaj sos sojowy (ok łyżki), chili- wg gustu, zgniecioną trawę cytrynową pokrojoną w kawałki, pastę z imbiru i pieprz syczuański i oliwę. Dokładnie wymieszaj mięso i odstaw na przynajmniej pól godziny do lodówki. Po tym czasie każdy kawałek mięsa zwijaj w kawałek liścia bananowca i wrzuć na grilla. W międzyczasie w woku rozgrzej olej i wrzuć marchewki. Smaż je chwilę i dorzuć brokuły. Ponownie smaż aż warzywa zmiękną ale nie będą się rozpadać. Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj makaron do warzyw i wymieszaj. Dodaj trochę sosu sojowego i pieprzu. Kolendrę zmiksuj z oliwą i odrobiną soli. Dodaj pastę do makaronu i wymieszaj wszystko. Gdy kurczak będzie upieczony wyjmij go z liści bananowca. Rozwijając do uważaj na soki z mięsa. Na talerzu ułóż makaron z warzywami i na to połóż kawałki mięsa. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. szkoda, że wcześniej nie znalazłam tego przepisu, miałam liście bananowca ale nie wiedziałam co z nimi zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten pomysł nie tylko do kurczaka, ale też np. do ryba:) Pozdrawiam!

      Usuń