piątek, 17 czerwca 2016

Makaron ze szparagami

Dziś obiad dla zabieganych fanów szparagów. Prosto i szybko. Ale i co najważniejsze smacznie. Makaron to dla mnie obiad ratunkowy. Zwykle to15 minut i gotowe. Brak czasu to choroba naszych czasów.. I nie ważne jak bardzo jestem zajęta, muszę zjeść dobry obiad. Nie chcę spędzić godzin w kuchni. Musi być szybko. Ale ta szybkość, nie może odbić się na smaku. To podstawowa zasada. Więc proszę. Obiad z serii "Gotowe w 15 minut". A jeśli użyjecie, tak jak ja makaronu chińskiego, to będzie danie w 10 minut. I naprawdę jest absolutnie fantastycznie! Mięsożercy mogą dodać kurczaka, jednak w wersji vege jest jak najbardziej ok:)





















Składniki:
100 g makaronu spaghetti na osobę (użyłam chińskiego makaronu)
500 g szparagów
1 jajko
pół małego pora- pokrojonego w półplasterki
sól
pieprz
oliwa

Wykonanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałą końcówkę (ok 1/3 całego szparaga). Odetnij główki. Używając obieraczki zrób spaghetti ze szparagów. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć szparagi (główki też) smaż przez chwilę aż lekko zmiękną. Wrzuć por i smaż często mieszając. Wrzuć makaron. Jajko rozbij do miseczki przypraw solą i pieprzem i wlej na patelnię szybko mieszając. Nie chcemy wylądować z jajecznicą:) Przypraw do smaku. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

2 komentarze: