czwartek, 10 listopada 2016

Popcorn z czekoladą

Jakiś czas temu pisałam, że jesień sprzyja zakopaniu się pod kocem z kubkiem herbaty, i oglądaniu filmów. Praktycznie codziennie robimy sobie seans filmowy lub serialowy. Zwykłe chipsy już jakiś czas temu przestały nas bawić, więc szukam coraz to nowych przekąsek idealnych do chrupania podczas oglądania. Zwykle staram się, żeby to były zdrowe przekąski. Z moich ulubionych wymienię tylko chipsy z jarmużu lub pieczona ciecierzyca z przyprawami. Mój M. natomiast uwielbia popcorn. I nawet zakupił maszynę do robienia popcornu, która bardzo ułatwia nam życie. Pomyślałam, że tym razem, zrobię coś mniej zdrowego. Chociaż gorzka czekolada jest okej i poprawia samopoczucie więc właściwie powinnam napisać, że to samo zdrowie:D Połączyłam dwie czekolady, karmelową i gorzką, głównie dla efektu wizualnego, ale spokojnie możecie użyć jednego rodzaju ulubionej czekolady. Pysznie, pysznie...




















Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
tabliczka białej czekolady (lub karmelowej)
popcorn
szczypta soli

Wykonywanie:
Przygotuj popcorn z ziaren kukurydzy lub użyj takiego z paczki. Każdą z czekolad rozpuść w kąpieli wodnej. Na garnek z wodą ustaw miskę, wrzuć do niej czekoladę. Para wodna rozpuści czekoladę. Gdy obie czekolady będą rozpuszczone, przelej je na papier do pieczenia warstwami tworząc nieregularne kształty. Ja użyłam obręczy metalowych, ale można po prostu rozprowadzić je na papierze. Popcorn posyp odrobina soli i wrzuć na czekoladę. Odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój na kawałki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widziałam gdzies pomysł na fit popcorn w toffi..... Chyba na kcalmar.com, bo ich obserwuje...:) To jest skazane na sukces!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam tej strony:) Ale popcorn w toffi brzmi smakowicie:) Pozdrawiam!

      Usuń