Znudziła Ci się carbonara? Nie możesz już patrzeć na spaghetti po bolońsku? To może spaghetti alla puttanesca? Znacie? Nazwa może nieco niepokoić.. Ale nie wzięła się z przypadku. Plotka głosi, że neapolitańskie dziewczyny z branży nocno- rozrywkowej przygotowywały sobie spaghetti w ten sposób, nie chcąc tracić jakże cennego czasu na gotowanie:) Mogło tak być? Ano mogło, choć to tylko plotka. Jednak danie jest tak ekspresowe, że z pewnością przyda się na te dni kiedy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie. A do tego jest naprawdę pyszne.
Składniki (na dwie osoby):
ok 100 g makaronu spaghetti na osobę
2-3 ząbki czosnku- drobno posiekane
5 filecików anchois- posiekane
garść oliwek- pokrojonych w plastry
1-2 łyżeczki kaparów
oliwa
papryczka chili
2 duże pomidory pozbawione skóry i pokrojone
ok pól szklanki passaty pomidorowej
sól
pieprz
Wykonywanie:
Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej oliwę i wrzuć anchois i czosnek. Podsmaż aż czosnek się zrumieni. Dodaj chili i oliwki. Wymieszaj. Dodaj pomidory i passatę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Pozostaw sos na patelni jeszcze kilka minut. Na patelnie dodaj makaron i wymieszaj całość. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Przepis zapisuję :))))
OdpowiedzUsuńPs.zostaję u ciebie i zapraszam do mnie przy okazji :)
Zapisz bo warto:)
UsuńNa pewno wpadnę również do Ciebie.
Pozdrawiam!
Daawno nie jadłam, a to taki pyszny klasyk...
OdpowiedzUsuńWarto sobie przypomnieć:) Pozdrawiam!
Usuń