poniedziałek, 14 listopada 2016

Gofry dyniowe z musem z dyni, jabłka i banana

Mój syn zażyczył sobie na kolację gofry. A, że ostatnio zrobiłam mus z dyni, jabłka i banana, postanowiłam go wykorzystać. Podstawowej wersji musu, mój syn, pewnie nawet nie chciałby spróbować, ale zakamuflowany w gofrach okazał się składnikiem idealnym. Ja pochłonęłam gofry z białym serkiem z odrobiną soli i, żeby radości było więcej posmarowałam wszystko kolejną porcją musu. Powiem szczerze, że bardzo lubię połączenie słodko- słonych smaków. Słodki mus, lekko słony serek i pyszne gofry. Naprawdę w listopadowy wieczór, nie potrzeba nam niczego więcej:) Przepis na gofry jest prostszy niż przygotowanie bułki z masłem.. Serio:D




















Składniki:
1 jajko
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
łyżka cukru (użyłam kokosowego)
szczypta soli
2-3 łyżki oleju
2 łyżki mus z dyni lub dżemu z dyni*

dodatkowo:
mus z dyni
serek śmietankowy
inne ulubione dodatki

*mus:
szklanka upieczonej dyni
2 jabłka
1 banan

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki mus.

Wykonywanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko, żółtko, sól i olej. Wymieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją do ciasta. Smaż gofry w gofrownicy. Gdy będą gotowe posmaruje je serkiem i musem z dyni. Gofry najlepsze są od razu po przygotowaniu. Nie najlepiej znoszą przechowywanie.

Smacznego!

4 komentarze: