poniedziałek, 11 września 2017

Jogurt z musem z dyni i śliwki

Zostałam obdarowana dwiema pięknymi dyniami. Konkretnie odmianą Hokkaido, którą bardzo lubię. Na pierwszy ogień poszła wersja słodka. Dawno temu podczas targów kulinarnych zostałam poczęstowana musem z dyni i jabłka. Zakochałam się w tym smaku natychmiast, i bardzo często mając dynię, go przygotowywałam. Teraz postanowiłam dodać do niej śliwki. I ten pomysł okazał się pyszny. Bardzo lubię takie śniadania. Szybkie, słodkie i pyszne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać pieczoną dynię, która np została z innego przepisu, choć można także ugotować kawałek specjalnie do tego przepisu. Ja jednak polecam wersję pieczoną.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na dynię to zapraszam tutaj:






















Składniki:
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni- można także ja ugotować
2 śliwki
jogurt nautralny

Wykonywanie:
Dynię i śliwki zmiksuj na gładką masę. Nie używałam dodatkowego cukru, ale jeśli uważasz, możesz go dodać. Do słoiczka wlej jogurt naturalny i przełóż masę dyniowo- śliwkową. Zakręć, wstaw do lodówki i rano nie zapomnij o swoim śniadaniu!

Smacznego!
Warzywa dyniowate 2017

4 komentarze:

  1. Mniam mniam.... kusi na sam widok! Pozdrawiam i dziękuję za udział w dyniowatej akcji kulinarnej ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To na pewno nie ostatnia moja wariacja na temat dyni:)

      Usuń
  2. Wow, uwielbiam takie jogurciki - koniecznie spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz dynię, koniecznie spróbuj! Pozdrawiam:)

      Usuń