Zostałam obdarowana dwiema pięknymi dyniami. Konkretnie odmianą Hokkaido, którą bardzo lubię. Na pierwszy ogień poszła wersja słodka. Dawno temu podczas targów kulinarnych zostałam poczęstowana musem z dyni i jabłka. Zakochałam się w tym smaku natychmiast, i bardzo często mając dynię, go przygotowywałam. Teraz postanowiłam dodać do niej śliwki. I ten pomysł okazał się pyszny. Bardzo lubię takie śniadania. Szybkie, słodkie i pyszne. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać pieczoną dynię, która np została z innego przepisu, choć można także ugotować kawałek specjalnie do tego przepisu. Ja jednak polecam wersję pieczoną.
Jeśli szukacie więcej inspiracji na dynię to zapraszam tutaj:
Składniki:
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni- można także ja ugotować
2 śliwki
jogurt nautralny
Wykonywanie:
Dynię i śliwki zmiksuj na gładką masę. Nie używałam dodatkowego cukru, ale jeśli uważasz, możesz go dodać. Do słoiczka wlej jogurt naturalny i przełóż masę dyniowo- śliwkową. Zakręć, wstaw do lodówki i rano nie zapomnij o swoim śniadaniu!
Smacznego!
Mniam mniam.... kusi na sam widok! Pozdrawiam i dziękuję za udział w dyniowatej akcji kulinarnej ;-).
OdpowiedzUsuńDziękuję. To na pewno nie ostatnia moja wariacja na temat dyni:)
UsuńWow, uwielbiam takie jogurciki - koniecznie spróbuję zrobić :D
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz dynię, koniecznie spróbuj! Pozdrawiam:)
Usuń