Muszę się do czegoś przyznać. Jeśli chodzi o jedzenie niektórych rzeczy, zdarza mi się być do bólu konsekwentną. Jak się to objawia? Jeśli hummus, to klasyczny, a jeśli pizza to 4 sery. To śmieszne, bo przecież lubię kombinować. Uwielbiam pizzę 4 sery i najchętniej, gdybym mogła, nie podzieliłabym się z nikim ani jednym kawałkiem. Co jest bardzo dziwne, bo przecież uwielbiam dzielić się jedzeniem. Ale są rzeczy "niepodzielne". Pizza 4 sery niestety do nich należy. 4 sery różnią się delikatnie, zależnie od miejsca, do którego trafiliśmy. Ale zwykle to camembert, mozzarella, ser z niebieską pleśnią i jakiś rodzaj żółtego sera. Postanowiłam trochę powymyślać i dodać inne sery. Nie ciągną się tak bardzo, są raczej lekko spieczone, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało, bo o taki efekt mi chodziło. Użyłam sera halloumi, grana padano, camemberta i dorzuciłam edam rycki. Sery nie rozpuściły się tak, jak chociażby mozzarella, więc jeśli ktoś lubi ciągnące sery, niestety tutaj tego nie ma. Ale smak jest naprawdę ciekawy. Na koniec wystarczy sypnąć rukolą, posypać chili i gotowe!
Składniki:
na pizzę:
300 g mąki
25 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda
sery:
halloumi, camembert, edam rycki, grana padano
rukola do podania
Wykonywanie:
Składniki na ciasto wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Rozwałkuj ją i jeśli chcesz możesz posmarować ciasto passatą pomidorową. Sery halloumi i camembert pokrój na kawałki, a edam rycki i grana padano zetrzyj na tarce. Sery rozłóż na pizzy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok 15 minut do momentu aż ciasto będzie upieczone, a sery lekko się spieką. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i płatkami chili jeśli lubisz. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Składniki:
na pizzę:
300 g mąki
25 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
ciepła woda
sery:
halloumi, camembert, edam rycki, grana padano
rukola do podania
Wykonywanie:
Składniki na ciasto wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Rozwałkuj ją i jeśli chcesz możesz posmarować ciasto passatą pomidorową. Sery halloumi i camembert pokrój na kawałki, a edam rycki i grana padano zetrzyj na tarce. Sery rozłóż na pizzy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz ok 15 minut do momentu aż ciasto będzie upieczone, a sery lekko się spieką. Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą i płatkami chili jeśli lubisz. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Brzmi bardzo interesująco, koniecznie sprawdzę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało:) Pozdrawiam!
Usuń