Muszę przyznać, że bardzo lubię połączenie słodkich owoców z warzywami. Zwłaszcza w sałatkach. Sezon grillowy w pełni, a że nie mogę już od dawna patrzeć na tony kiełbasy czy karkówki, ostatnio wybrałam się na grilla, uzbrojona w taką oto sałatkę, cukinię faszerowaną serem korycińskim oraz bataty. I na pytanie czy nie jest mi żal, że nie jem mięsa odpowiadam, że w żadnym momencie! Bo i dlaczego, skoro mam takie pyszności, że rozsadza łeb? Serio. Cykoria jest gorzka i żeby się tego pozbyć moczę ją przez jakiś czas i wodzie z solą. Pomaga. Z jabłkiem i pomarańczą stanowi naprawdę ciekawe połączenie.
Składniki:
2 główki cykorii
1 duże jabłko
1 pomarańcza
pieprz
oliwa
Wykonywanie:
Cykorie przekrój na pół i zamocz w zimnej wodzie z odrobiną soli. Następnie pokrój ją w plastry. Jabłko i pomarańcze pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą i przypraw pieprzem. Odstaw na godzinę, dzięki temu sok z owoców wymiesza się z oliwą tworząc sos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz