Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła mi ją, gdy tylko pojawił się na targu. I w jej wykonaniu do dziś jest najlepsza. Ale szczaw to nie tylko zupa. Wiem, że zabrzmi to dziwnie, ale świetnie sprawdzi się w koktajlu czy sałatce np. śledziowej. Trzeba tylko wyjść z ram kultowej szczawiowej. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, próbujcie!
Składniki:
400 g śledzi
3/4 pęczka szczawiu
2 ugotowane jajka
szklanka jogurtu lub śmiatany
sól
pieprz
masło
Wykonywanie:
Śledzie i jajka pokrój w kawałki. Szczaw umyj, pozbaw łodyg i drobno posiekaj. Podsmaż na maśle kilka minut aż straci objętość. Gdy wystygnie wymieszaj z jogurtem lub śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Połącz jajka, śledzie i sos szczawiowy. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
A to zaskoczenie! Ze szczawiem jeszcze nie próbowałam ;-)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! Jest super! Pozdrawiam:)
UsuńJestem bardzo ciekawy jak samkuje ten sos. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWart spróbować, jest naprawdę smaczny:) Pozdrawiam!
Usuń