wtorek, 3 marca 2020

Wytrawne placki z ricotty podawane z fetą i pomidorem

Bardzo lubię smażoną ricottę. To taka mała, fajna i drobna przekąska, którą można podać na imprezie. Ja zwykle przygotowuję ją do wina w towarzystwie bagietki. Sprawdza się idealnie. Pomyślałam, że może dobrym pomysłem byłoby zrobienie z tego ciasta placuchów. I spróbować podać je w wytrawnej wersji. Pomysł okazał się bardzo prosty i smaczny. Placki są świetne awokado lub z dobrą wędliną. Myślę, że jajko sadzone, rukola i rzodkiewki to też opcja godna rozważenia. Przy tych swoich nieograniczonych możliwościach są śmiesznie proste!




















Składniki:
250 g ricotty
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki ( u mnie pełnoziarnista)
sól
pieprz
tymianek suszony
płatki chili

Wykonywanie:
Ser przełóż do miski. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z serkiem, dodaj mąkę, sól, pieprz, tymianek i płatki chili. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka. Smaż na patelni z odrobiną oleju. Ja swoje smażyłam na naleśnikarce, dlatego nie używałam już dodatkowego tłuszczu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz