Ostatnio u nas dużo szparagów. Jako, że sezon w pełni korzystamy i dorzucam je do prawie każdej potrawy. Zachciało mi się więc kanapki. Z łososiem wędzonym, i oczywiście niezrównane jajko sadzone chociaż jajko w koszulce też byłoby ok. I fakt, że żółtko spływa po palcach nie wywiera na mnie absolutnie żadnego wrażenia... Jest przepysznie!
Składniki (na dwie kanapki):
2 kromki chleba (u mnie żytni)
łosoś wędzony w kawałku
4-5 szparagów
2 jajka
łyżeczka masła
szczypiorek
oliwa do skropienia - u mnie olej lniany
Wykonanie:
Chleb opiecz w tosterze. Skrop go oliwą. Rozłóż łososia. Szparagi pozbaw twardych końcówek i ugotuj najlepiej na parze. Na rozgrzana patelnię wrzuć masło a gdy się rozpuści jajka. Smaż jajka do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko płynne. Na kanapkę rozłóż szparagi i jajko. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz