Ta sałatka to sałatka numer jeden mojego męża. Wszystko w niej chrupie i to chyba lubi najbardziej:) Pasuje jako dodatek do grilla ale również sprawdzi się jako samodzielne danie na lekką i szybką kolację. Składniki komponują się idealnie. Czerwona cebula jest niezastąpiona. Zaostrza smak a jednocześnie dzięki temu, że jest delikatniejsza nie przytłacza:) Bardzo polecam!
Składniki:
główka sałaty strzępiastej lub endywii kędzierzawej
duża cebula czerwona
2 kromki chleba- użyłam chleba żytniego
ok 100 g orzechów włoskich
oliwa do polania sałatki
olej lub oliwa do smażenia (użyłam oleju z pestek winogron)
sos:
ok 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Sałatę umyj i porwij na kawałki. Przełóż ją do miski. Cebulę pokrój w półtalarki i rozłóż na sałacie. Chleb pokrój w kostkę i zrób grzanki. Możesz użyć oliwy czosnkowej. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki lub połam je w dłoniach. W misce wymieszaj olej, sól i pieprz. Polej sałatkę. Posyp grzankami tuz przed podaniem inaczej nasiąkną i zrobią się miękkie.
.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz