niedziela, 6 października 2013

Zapiekanka z dorszem

Cóż można zrobić z kawałka dorsza i jajek? Całkiem niezłą zapiekankę:) Wczorajszy dzień nie należał do łatwych. Dużo biegania i brak czasu. Zarówno rano jaki i po południu nie miałam zbyt wiele czasu na gotowanie. Pierwszy pomysł na to żeby zrobić tartę upadł..ciasto siedzi w lodówce 30 minut..nie mam tyle czasu..Pieczenie dorsza..też nie bardzo bo musiałabym go stale pilnować. Więc może coś na kształt "placka rybnego"? Składniki mieszam w misce, wkładam do piekarnika i gotowe. Żadnego czekania, stania przy garach...tak..to właśnie ekspresowe gotowanie:)



















Składniki:
3 duże jajka
75 g mąki
250 g ryby
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 ml mleka
duża cebula
50 g żółtego sera
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki

Wykonanie:
Połącz ze sobą jajka, masło, proszek do pieczenia i mąkę aż powstanie gładka masa. Do drugiej miski wlej mleko mleko z cebulę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj składniki mokre i suche. Rybę pokrój na kawałki i dodaj do masy. Dopraw do smaku. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp zapiekankę. Przelej do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem. Piecz 40 min. w temp. 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz