Z przykrością muszę niestety stwierdzić, że krem ganache to póki co najbardziej uzależniający krem jaki zrobiłam. Niestety dlatego, że wyobrażam sobie że mogłabym go zjeść łyżką bez niczego innego. Jest idealny. Gładki, kremowy, nie za słodki.. po prostu doskonały. Dziś na wizytę znajomych, wystąpił w połączeniu z tartą czekoladową ale spokojnie można go zastosować do przekładania tortów lub jako polewę. Rozpusta w pełni:) Bardzo polecam!
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
50 g zimnego masła
1 żółtko
lodowata woda
na krem:
200 g czekolady (użyłam 150 g czekolady gorzkiej o 70% zawartości kakao i 50 g czekolady mlecznej)
2 łyżki masła
250 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Mąkę, kakao, cukier puder i sól przesiej do miski. Dodaj masło i wyrób. Następnie dodaj żółtko i tyle wody aby ciasto dało się zagnieść. Przełóż na blat wysypany mąką i rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia (wcześniej wysmaruj ją masłem). Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ponakłuwaj tartę widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i wysyp na nie suchy groch lub fasolę i piecz w temp. 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuń groch lub fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krem:
Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. Do garnka wlej wodę a na nim postaw miskę z czekoladą. Do czekolady dodaj śmietankę i cały czas mieszając, masło oraz szczyptę soli. Mieszaj aż składniki rozpuszczą się i dobrze połączą. Gdy wszystko będzie dobrze rozpuszczone odstaw masę do lekkiego wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć wylej ją na spód i wstaw tartę do lodówki na ok 3 godziny aż masa stężeje. Można udekorować wiórkami z czekolady.
Smacznego!
Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cukierniczka
Dziękuje:)
Usuń