poniedziałek, 17 marca 2014

Kurczak w sosie orzechowym

Kolejny nieco bardziej orientalny przepis. Wiem, że sos z orzeszków ziemnych można kupić podczas tygodnia azjatyckiego w jednym ze sklepów ale powiem szczerze, że zrobienie tego nie graniczy wcale z cudem a składniki nie są wymyślne i dostępne w większości supermarketów. Wystarczy tylko je zmiksować i nie trzeba posiadać większych umiejętności kulinarnych. Szybciej niż wyprawa do sklepu:)





















Składniki:
ok 100 g ryżu na osobę (użyłam ryżu Basmati)
2 piersi z kurczaka
szklanka niesolonych orzeszków ziemnych
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki wody
200 ml mleka kokosowego
sos sojowy
kurkuma
chili
sól
pieprz
olej z orzechów arachidowych (może być dowolny)

Wykonanie:
Kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na oleju aż będzie lekko przypieczony. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. W blenderze zmiksuj szklankę orzechów, czosnek, odrobinę oliwy i wodę. Miksuj aż masa będzie gładka. Jeśli nie będzie chciała się miksować dodaj więcej wody. Przypraw sosem sojowym, pieprzem, kurkumą i chili do smaku. Na patelnię z kurczakiem wylej mleko kokosowe i dodaj sos orzechowy. Gotuj chwilę, skosztuj i ewentualnie przypraw jeszcze odrobiną soli, czosnku i chili. Ryż przełóż na talerze i polej sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz