W końcu doczekaliśmy się śniegu! Orły na śniegu, przemoczone rękawiczki i czapki...tak za tym własnie tęskniłam. Oczywiście wiąże się to z odśnieżaniem samochodu ale to cena jaką trzeba zapłacić za białe szaleństwo. W końcu zawsze są plusy i minusy.
Ostatnio zachciało mi się naleśników w wersji wytrawnej. Upiekłam ich tyle, że zostało na dwa dni. Najpierw zjedliśmy je zwyczajnie zwinięte tradycyjnie. Ale drugiego dnia po nafaszerowaniu, ułożyłam je w formie do zapiekania, zalałam beszamelem i hop do piekarnika. I to okazało się dobrym pomysłem. Roquefort jest serem o dość specyficznym smaku i nie każdy jest w stanie się do niego przekonać. Dlatego użyjcie ulubionego pleśniowego sera.
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajka
sól
woda gazowana (szklanka)
Farsz:
200 g sera roquefort (lub innego pleśniowego)
2 średnie cukinie
1 mała marchewka
sól
pieprz
szczypta chili
szczypta chili
olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
Jeśli zdecydujesz się na zapieczenie z sosem:
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok 1,5 szklanki (do dwóch) mleka
sól
pieprz
Wykonanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe (bez wody) wymieszaj aż będzie gładkie. Wodę dolewaj stopniowo sprawdzając czy ciasto ma właściwą konsystencję (nie powinno być zbyt gęste bo będzie trudno smażyć naleśniki) Usmaż naleśniki. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce i podsmaż na oleju. Dodaj do niej pokrojony w kawałki ser i poczekaj aż się rozpuści. Przypraw solą. chili i pieprzem. Faszeruj naleśniki i podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Opcjonalnie:
Zrób beszamel. W rondlu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj. Stopniowo dolewaj mleko i mieszaj tak aby nie zrobiły się grudki i masa była gładka. Przypraw solą i pieprzem. Faszeruj naleśniki i zwijaj je w rulon. Ułóż je w formie do zapiekania i polej sosem beszamelowym. Opcjonalnie posyp serem. Zapiekaj ok 25 min.
Opcjonalnie:
Zrób beszamel. W rondlu rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj. Stopniowo dolewaj mleko i mieszaj tak aby nie zrobiły się grudki i masa była gładka. Przypraw solą i pieprzem. Faszeruj naleśniki i zwijaj je w rulon. Ułóż je w formie do zapiekania i polej sosem beszamelowym. Opcjonalnie posyp serem. Zapiekaj ok 25 min.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
super przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń