środa, 12 listopada 2014

Kielbaski z cebulą i jabłkiem w cydrze

Czasem myślę, że w życiu wszystko jest kwestią przypadku. Dzisiaj pierwszy raz w życiu  jadąc autobusem przegapiłam swój przystanek. Powód- bardzo prosty. Najzwyczajniej w świecie zaczytałam się.. I pewnie pojechałabym jeszcze dalej gdyby nie to że autobus przejeżdżał pod mostem i zrobiło się w nim po prostu ciemno i nie mogłam czytać. Wtedy zorientowałam się gdzie właściwie jestem. Telepię się autobusami od czasów studiów i nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się coś takiego. Skoro już urządziłam sobie wycieczkę przez pół miasta to postanowiłam to wykorzystać. Przypadkowo wstąpiłam do sklepu mięsnego. Wypatrzyłam surowe kiełbaski. Gdzieś ostatnio mignął mi przepis na zwykłe kiełbaski i jabłkami. Trochę kombinacji, odrobina cydru- który uwielbiam,  i wyszło bardzo smaczne i w miarę szybkie danie. Idealne na tę porę roku.




















Składniki:
6 cienkich surowych kiełbasek
2 średnie cebule
1 średnie jabłko
szczypta majeranku
250 ml cydru
olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Wykonanie:
Jabłko obierz i pozbaw pestek. Pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oleju. Dodaj majeranek i wymieszaj. Wrzuć kiełbaski na kilka minut na patelnię żeby trochę się przypiekły. Przełóż kiełbaski z cebulą do naczynia żaroodpornego dodaj jabłka i całość zalej cydrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut. Jeśli wolisz możesz to danie zrobić na patelni i cydrem zalewać kiełbaski podczas pieczenia. Ale wtedy trzeba wszystkiego pilnować. Mnie było po prostu łatwiej trochę je podpiec i wrzucić do piekarnika i już się nimi nie martwić.

Smacznego!
Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz