środa, 18 lutego 2015

Muffiny z nutellą

Wierzycie w prawdziwą przyjaźń? Bratnie dusze i inne takie? Coś takiego mnie spotkało, dlatego wydaje mi się, że wierzę. I dzisiejszy wpis to wpis z dedykacją. Dla pewnej Barbary, która jednym smsem wywołuje uśmiech na twarzy i to zupełnie niespodziewanie! Wiele mogłabym o nas opowiedzieć np. dlaczego nie powinno się rzucać muffinami z bitą śmietaną przez okno. Ale nic poza tym nie opowiem. Zachowam to dla siebie i powspominamy za 30 lat. Popijając herbatę i jedząc właśnie te muffiny. Nie wiem co o tym sądzisz, ale według mnie to całkiem niezła wizja, prawda?

nutella muffiny



















Składniki:
3 łyżki nutelli
pół szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka

Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj w jednej misce a mokre w drugiej. Suche połącz z mokrymi szybko wymieszaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.

Muffiny można nieco wzbogacić dekorując je bitą śmietaną wymieszaną z bananem i łyżką cukru trzcinowego. Ubij kremówkę (ok 100 ml) a banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z łyżką cukru. Gdy śmietana jest ubita dodaj banana i wymieszaj. Dekoruj muffiny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz