niedziela, 24 listopada 2013

Deser jagodowy z zarodków pszennych

Systematycznie pozbywam się zapasów zamrożonych owoców. I tym razem bardzo szybki deser. Pierwotnie miał być ciastem jednak zrobienie go w kokilkach było zdecydowanie szybsze. Ciasto jest dość słodkie więc żeby zrównoważyć smaki proponuję dodać kwaśne owoce. Porzeczki, jagody lub wiśnie. Do ciasta użyłam zarodków pszennych które kupiłam jakiś czas temu z ciekawości nie bardzo wiedząc co z nich zrobić. Okazały się idealne i myślę, że świetnie sprawdzą się też otręby lub inne rodzaje zarodków.




















Składniki:
2 jajka
pół szklanki zarodków pszennych
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jagód lub innych drobnych owoców (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Możesz użyć miksera. Gdy cukier i białka się połączą dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj stopniowo zarodki, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do kokilek i posyp owocami. Piecz w temp. 180 stopni ok 30 minut aż ciasto się zrumieni. 
Jeśli nie masz kokilek możesz upiec ciasto na blaszce jednak wtedy musisz podwoić ilość składników.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz