Składniki:
2 jajka
pół szklanki zarodków pszennych
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jagód lub innych drobnych owoców (jeśli używasz mrożonych trzeba je rozmrozić)
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Możesz użyć miksera. Gdy cukier i białka się połączą dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj stopniowo zarodki, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do kokilek i posyp owocami. Piecz w temp. 180 stopni ok 30 minut aż ciasto się zrumieni.
Jeśli nie masz kokilek możesz upiec ciasto na blaszce jednak wtedy musisz podwoić ilość składników.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz