poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Krem owsiany z owocami i karobem

To było pyszne! Musiało być pyszne skoro jadłam takie śniadanie dwa dni pod rząd i nie wiem co będzie dalej. Ale, ale...to przecież płatki i owoce. Dodałam także karob (melasę z chlebka świętojańskiego) w który zaopatrzyłam się w Turcji i w którym zakochałam się bezgranicznie. Mówiąc szczerze to przepis który robi się sam. Moja praca ogranicza się do wrzucenia wszystkiego do miseczki a rano zmiksowania. Całość można polać np. miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy. Mój ulubiony zestaw to mleko migdałowe i syrop klonowy ale.. jest tyle fantastycznych możliwości że aż grzech nie kombinować:)





















Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (lub innych używałam też żytnich)
3/4 szklanki mleka (zależy od płatków i tego jaki gęsty ma być później krem)
łyżeczka karobu (lub kakao)
dowolne owoce, orzechy itp
miód, syrop klonowy, syrop z agawy

Wykonanie:
Płatki przesyp do miseczki i zalej mlekiem. Jeśli chcesz uzyskać gęsty krem dodaj mniej mleka (zawsze jeśli będzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Dodaj karob wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano całość zmiksuj. Możesz kontrolować gęstość dodając więcej mleka. Zmiksuj aż krem będzie gładki. Dodaj owoce i polej np syropem klonowym.

Smacznego! 

5 komentarzy: