Jestem absolutnie zachwycona tą pastą. Jeśli lubicie groszek to coś dla Was. Tylko błagam.. nie używajcie groszku z puszki.. Najlepszy jest świeży lub mrożony i ugotowany. Dodatek sezamu fajnie ją podkręca a dodatek chili powoduje że nie jest nudno. Właściwie możecie dodać swoje ulubione zioła i myślę, że będzie super. Pasta jest genialna z tostami lub jako zamiennik masła ale powiem szczerze, że większość zjadłam bez niczego.. po prostu widelcem... Było warto:)
Składniki:
szklanka mrożonego zielonego groszku
1/3 szklanki sezamu
sól
pieprz
czarnuszka (opcjonalnie)
płatki chili- wg uznania i można pominąć lub dodać świeże zioła
łyżka oliwy lub np. oleju sezamowego
Wykonanie:
Groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przy odcedzaniu pozostaw trochę wody z gotowania. Upraż sezam na suchej patelni. Groszek i sezam przesyp do miksera dodaj sól, pieprz, chili, oliwę i zmiksuj. Jeśli masa trudno się miksuje dodaj odrobinę wody z gotowania. Miksuj aż pasta będzie gładka. Posyp czarnuszką.
Smacznego!
Ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) Smacznego!
Usuń