Ostatnio mam sporo zaległości. A lista zadań w dziwny sposób się nie skraca.. a nawet mam wrażenie, że ktoś przy niej majstruje i celowo ją wydłuża. Na gotowanie też brakuje czasu. Dlatego w kuchni jest ekspresowo i bez większego wysiłku. Od kilku dni przekładałam czarny makaron z jednego miejsca na drugie. Jakoś nie miałam na niego pomysłu. Aż do dziś. Mam mnóstwo pysznej marchewki więc połączenie tych dwóch rzeczy było kwestią czasu. Skropiłam całość olejem sezamowym, posypałam sezamem i.. jest przepysznie! Prosto, szybko i genialnie:)
Składniki:
czarny makaron -ok 100 g na osobę
5 marchewek
łyżeczka cukru
łyżka masła
sól
pieprz
olej sezamowy
sezam
Wykonanie:
Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Marchewkę obierz i obieraczką do warzyw pokrój w cienkie plastry. Rozpuść masła na patelni, wrzuć cukier a gdy zacznie się rozpuszczać wrzuć marchewkę. Smaż ja aż będzie miękka ale pozostanie jędrna. Przypraw solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje skrop go olejem sezamowym, przełóż na talerz i ułóż marchewkę. Posyp sezamem.
Smacznego!
karmelizowana marchewka brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńMadziu, spróbuj karmelizowanej marchewki na kanapce z ricottą. To dopiero pycha:) Pozdrawiam!
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńKolorystycznie prezentuje się fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń