Za nami kolejny bardzo intensywny weekend. Ale zdecydowanie mogę napisać, że lubię to! Odpoczywać będę kiedy indziej:) Jemy szybko ale smacznie! Ostatnio doszłam do wniosku że jemy za mało ryb. Postanowiłam to zmienić. Łosoś sam w sobie jest smaczną rybą więc niewiele mu potrzeba. Ale czasem brakuje na niego pomysłu. Dziś dodałam do niego ekstra składnik czyli chrzan i wyszedł naprawdę super. Jeśli lubicie chrzan koniecznie spróbujcie!
Składniki:
500 g surowego łososia
3 łyżki chrzanu
łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
łyżka domowej bułki tartej
olej (u mnie ryżowy)
sos cytrynowo śmietanowy:
pół szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonywanie:
Łososia pokrój w kawałki (tyle ile chcesz mieć porcji) i ułóż formie do zapiekania. Chrzan przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz oraz łyżeczkę oleju. Wymieszaj i rozsmaruj na łososiu. Posyp bułką tartą. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy łosoś się upiecze podawaj go z sosem śmietanowym. Można podać go z kuskusem lub ryżem.
500 g surowego łososia
3 łyżki chrzanu
łyżka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
łyżka domowej bułki tartej
olej (u mnie ryżowy)
sos cytrynowo śmietanowy:
pół szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonywanie:
Łososia pokrój w kawałki (tyle ile chcesz mieć porcji) i ułóż formie do zapiekania. Chrzan przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz oraz łyżeczkę oleju. Wymieszaj i rozsmaruj na łososiu. Posyp bułką tartą. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy łosoś się upiecze podawaj go z sosem śmietanowym. Można podać go z kuskusem lub ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz