wtorek, 21 kwietnia 2015

Muffiny z bananem i masłem orzechowym

Co można zrobić w 10 minut? Naprawdę bardzo dużo rzeczy mniej lub bardziej kreatywnych:) Można też np. upiec muffiny. Spodziewałam się dziś gości a muffiny to zawsze szybki i pewny pomysł na coś słodkiego. Nie miałam zbyt wiele czasu czyli to właśnie tyle ile potrzeba żeby je zrobić. W moich wylądowało to co lubię najbardziej. Banan i masło orzechowe. Czyli sprawdzone połączenie. Muffiny są ekstra szybkie i super smaczne. A że nie da się ich zepsuć są także bezproblemowe. U mnie wystąpiły w wersji podstawowej ale jeśli macie więcej czasu polecam udekorować je masą z ubitej kremówki, cukru pudru i masła- orzechowego i odrobiny zwykłego. Będą przepyszne!

Zanim przystąpicie do pieczenia polecam przeczytać kilka słów nt pieczenia muffin tutaj




















Składniki:
1 duży banan
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
1/4 szklanki oleju
2/3 szklanki kefiru (maślanki lub jogurtu)
180 g masła orzechowego
200 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Banana rozgnieć widelcem i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj i dodaj jajka, olej, kefir i masło orzechowe. Wymieszaj wszystkie składniki. W drugiej misce połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj ale niezbyt długo. To właśnie grudkowate ciasto spowoduje że muffiny będą delikatniejsze i nie będą suche. Piecz w formie do muffinek wyłożonej papilotkami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz