niedziela, 9 lutego 2014

Penne z tuńczykiem i rukolą

Wyobraź sobie sytuację..Wracasz do domu, głód i zmęczenie dają o sobie znać. Nie masz ochoty na spędzeniu w kuchni ani minuty dłużej niż jest to konieczne. Więc po ok 15 minutach stawiasz na stole pyszny obiad. Niemożliwe? Pewnie, że możliwe. Makaron i tuńczyka w puszce zawsze warto mieć pod ręką. Problem może stanowić rukola ale jeśli jej nie masz zaopatrz się w mrożony szpinak, wykorzystaj go do tego przepisu i po problemie. Rukola nadaje trochę niecodzienny smak ale w ostateczności może być szpinak. Zrobienie tego dania zajmuje tyle czasu ile gotuje się makaron. Uwielbiam błyskawiczne przepisy.




















Składniki:
ok 100 g makaronu penne na osobę
1 puszka tuńczyka w kawałkach
duża cebula
garść rukoli
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia (użyłam oleju z pestek winogron)

Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.W czasie gotowania się makaronu pokrój cebulę w półtalarki i podsmaż na oliwie. Gdy będzie już szklista dodaj tuńczyka, czosnek i delikatnie wymieszaj (jeżeli używasz szpinaku dodaj go na tym etapie). Przypraw do smaku. Gdy makaron się ugotuje wrzuć go do cebuli i wymieszaj. Przełóż na talerz posyp rukolą i skrop odrobiną oliwy np. czosnkowej lub z dodatkiem chilli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz