wtorek, 4 lutego 2014

Muffiny z awokado, bananem i jabłkiem

Jest coś tak uzależniającego w muffinach że po prostu muszę je piec i jeść. Niestety. Na szczęście nie tylko w wersji słodkiej. Dzisiaj zdrowo i bezcukrowo ale nadal smacznie:) Muffiny naprawdę smakują zaskakująco dobrze. Z każdym kęsem coraz bardziej. Są dość wilgotne dzięki bananom i  awokado które spełnia rolę masła i nie jest wyczuwalne. Nie są słodkie więc nadają się na śniadanie lub podwieczorek. Polecam:)

Krótki wpis odnośnie muffin i inne przepisy znajdziecie tutaj




















Składniki:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej chlebowej (w oryginale mąka gryczana)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
1 banan
pół awokado
2 łyżki miodu (jeśli jest twardy- rozpuść go podgrzewając)
1 duże jajko
pół jabłka drobno pokrojonego

Wykonanie:
Banana i awokado rozgnieć widelcem (pomogłam sobie mikserem) i przełóż do miski. Dodaj jajko i mód. Wymieszaj. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Przełóż ciasto do papilotek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz muffiny ok 30- 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy są gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz