środa, 12 lutego 2014

Spaghetti z bułką tartą

Viva l'Italia! A tak.. tym razem na włoską nutę. Ten przepis wpadł mi w ręce parę lat temu i przypomniałam sobie o nim ponownie, zupełnie niedawno. Troszkę przy nim majstrowałam...w oryginale podano nieznośną ilość bułki tartej jak dla mnie. I proszę oto jest.. jedno z najprostszych dań makaronowych z równie prostymi składnikami. Tak więc jest ekspresowo- kwestia ugotowania makaronu, łatwo- nie czeka nas zbyt wiele pracy i naprawdę smacznie:)





















Składniki:
ok 100 g makaronu spaghetti na osobę
pół szklanki bułki tartej
5 ząbków czosnku (można dodać mniej)
pół łyżeczki płatków chilli (lub 1 świeża papryczka chilli)
pół szklanki posiekanej natki pietruszki
łyżka masła
ok 20 ml oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente (koniecznie!). Podczas odcedzania makaronu odlej ok szklankę wody z gotowania. Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę i podsmaż czosnek. Nie długo nie może się przypalić. Wsyp bułkę tartą i ciągle mieszając poczekaj aż się przyrumieni. Przełóż ją do innego naczynia. Makaron wrzuć na patelnie dodaj odrobinę oliwy i podsmaż chwilę. Posyp płatkami chilli (lub świeżą papryczką pokrojoną w kostkę) i dodaj czosnek z bułką tartą. Wymieszaj. Jeśli makaron będzie zbyt suchy, wlej odrobinę wody z gotowania. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz