Jajka to obok naleśników jedna z moich ulubionych opcji na weekendowe śniadanie. A meksykańskie huevos rancheros to nic innego, jak jajko sadzone podawane na kukurydzianej tortilli z gorąca salsą z chili i pomidorów. A w skrócie to po prostu bajka. Tortilla, lekko ostra, gorąca salsa i płynne żółtko które łagodzi ostrość. Całość jest moim skromnym zdaniem doskonała! Śniadanie mistrzów. Naprawdę!
Składniki: (porcja na dwie osoby
4 małe tortille
4 jajka
1 duża cebula
2-3 duże pomidory (można użyć pomidorów z puszki)
sól
pieprz
kumin
papryczka chili/ sos chili/ pasta chipotles - według gustu
oliwa/ olej do smażenia (użyłam oleju z pestek winogron)
opcjonalnie: awokado i pomidorki koktajlowe pokrojone w kostkę
opcjonalnie: awokado i pomidorki koktajlowe pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Cebulę pokrój w półtalarki i podsmaż na odrobinie oleju. Gdy lekko się zrumieni dodaj obrane ze skóry i pokrojone w kawałki pomidory. Poczekaj aż wszystko zmięknie i się rozpadnie. W zależności jaką formę ostrości wybierasz dodaj pokrojone papryczki chili lub pastę z chili. Wymieszaj dokładnie. Przypraw solą, pieprzem i kuminem. Jajka usmaż tak aby żółtko pozostało płynne. Tortille podgrzej w piekarniku lub na patelni (czasem po prostu podgrzewam je w mikrofalówce:)) I teraz już z górki na tortille wykładaj trochę sosu i ułóż jajko. Dodaj także awokado i pomidorki. Ja zwykle zwijam tortille w rulon.
Smacznego!
Booooskie....
OdpowiedzUsuńTeż je uwielbiam!:)
Usuń