Spaghetti carbonara to dla mnie jedno z tych dań które robię w sytuacji kryzysowej. Zwykle wtedy kiedy nie mam czasu na kombinowanie. Jest mega szybkie i mega smaczne. Wiem, wiem jest kaloryczne..i mimo tego, że można je odchudzić stwierdzam, że w przypadku niektórych dań trzeba po prostu zapomnieć o kaloriach. Czasem nie ma kompromisów. I nie mam z tego powodu jakiś ogromnych wyrzutów:) Do sosu używam śmietany choć w wersji oryginalnej jej nie ma.
Składniki:
ok 100 g makaronu spaghetti na osobę
2 żółtka (po jednym na osobę)
120 g boczku wędzonego
60 ml śmietany 30%
parmezan
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Boczek pokrój w paski lub kostkę i podsmaż na patelni aż będzie lekko chrupiący. Makaron ugotuj al dente. Gdy będziesz go odcedzać pozostaw ok pół szklanki wody z gotowania gdyby sos był zbyt gęsty. Makaron wrzuć ponownie do garnka. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, parmezan i żółtka. Przypraw solą i pieprzem. Wlej masę do makaronu i mieszaj aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dolej wody z gotowania makaronu gdyby był zbyt suchy. Na talerz wyłóż makaron z sosem i posyp boczkiem.
Smacznego!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też:)I cieszę się, że nie jestem w tym uwielbieniu odosobniona:)Pozdrawiam!
Usuń