Składniki:
1 litr mleka (zwykłe, ryżowe, migdałowe itp.)
100 g gorzkiej czekolady (min 70 % miazgi kakaowej)
1-2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru (lub więcej wg gustu)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli morskiej
chili -użyłam łyżeczki pasty chipotles i chili w płatkach do posypania (można użyć harrisy, lub innej pasty chili, samych płatków chili lub pokroić drobno pół świeżej papryczki chili)
Wykonanie:
Odlej z litra mleka pół szklanki. Resztę zagotuj. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do mleka. Mieszaj do momentu kiedy czekolada całkiem się rozpuści. Do wcześniej odlanego mleka dodaj łyżkę kakao, cukier i 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie tak żeby nie było grudek i mieszając wlej do gotującego się mleka. Dodaj pastę chili lub pokrojoną bardzo drobno papryczkę i odrobinę soli. Gotuj aż budyń zgęstnieje. Rozlej do salaterek i udekoruj kostkami czekolady i posyp płatkami chili.
Smacznego!
czekolada i chili to dla mnie rewelacyjne połączenie.
OdpowiedzUsuńa taki budyń brzmi ciekawie :]
Mniam, to jedno z moich ulubionych połączeń :) W budyniu jeszcze nie próbowałam... :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuń