Pomysł na tą tartę chodził za mną od kilku dni. Ale dopiero dziś udało mi się ją zrobić. Użyłam ciasta francuskiego żeby było szybciej ale jeśli macie więcej czasu lub jakąś specjalną okazję można zrobić ciasto np. z tego lub tego przepisu. Gotowe ciasto sprawia że tarta jest ekspresowa i naprawdę znakomita. Bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Użyłam już naprawdę ostatnich szparagów z moich zapasów ale w sezonie szparagowym wrócę do tego przepisu na pewno. Póki co pozostaje mi czekanie..
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 serki pleśniowe (o naturalnym smaku)
500 g białych szparagów (mogą być mrożone ale trzeba je rozmrozić)
2-3 jajka
2 łyżki śmietany kremówki (lub 18%)
sól
pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciastem francuskim wyłóż formę w której będziesz robić tartę. Sery pokrój w paski. Szparagi pokrój na kawałki (jeśli używasz świeżych trzeba odłamać zdrewniała końcówkę i je obrać- swoje obieram przed mrożeniem). Do miski rozbij jajka, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Na ciasto wyłóż szparagi i ser. Zalej masą jajeczną. Piecz ok 35 minut aż boki ciasta będą rumiane a nadzienie nie będzie surowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz