piątek, 16 maja 2014

Ciasto marchewkowe z polewą z serka mascarpone

"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie.." chyba każdemu kojarzy się ta piosenka, gdy ciasto marchewkowe wjeżdża na stół. Tak było i wczoraj. Zrobiłam to ciasto dla naszych znajomych. Nie wiedziałam tylko, że Krzysiek to znawca ciasta marchewkowego. Padł na mnie blady strach, bo zrobiłam je w 10 minut i prawdę mówiąc dlatego, że nie miałam zbyt wielkiej weny na wymyślenie czegoś innego. Ale.. okazało się, że ciasto tak zasmakowało, że i Agata i Krzysiek poprosili o dokładkę. A przy wyjściu Krzyś poprosił resztę "na drogę". Zebrałam tyle miłych słów dotyczących tego ciasta.. aż wstyd się przyznać, że jest tak niedorzecznie proste. Wystarczy w zasadzie miska i łyżka. Polewę zrobiłam z serka mascarpone i myślę, że to był strzał w dziesiątkę. Bardzo polecam.























Składniki:
350 g marchewki obranej i startej na tarce (grube oczka)
250 g mąki
100 g cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
2 duże jajka

Polewa:
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (zmieliłam cukier brązowy)

Wykonanie:
Do miski wrzuć wszystkie składniki ciasta. Wymieszaj je delikatnie tak by wszystko dobrze się połączyło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Gdy ciasto wystygnie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i posmaruj nim ciasto.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciasta marchewkowe zdecydowanie mają w sobie "to coś" :) Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń