niedziela, 11 maja 2014

Sałatka z awokado i banana

Wiadomo, że najlepsze przepisy powstają często przez przypadek. I to właśnie przepis z serii -potrzeba matką wynalazków. Dojrzałe awokado prosiło się o to żeby coś z nim zrobić. Teraz, tu, natychmiast.. Miałam w planie zrobić shake'a z awokado i bananem ale.. pomyślałam, że skoro takie połączenie pasuje w koktajlu to pewnie sprawdzi się i w postaci "sałatki". I rzeczywiście! Jest przepysznie. I nawet mój m. który nie jest fanem awokado niechętnie się ze mną podzielił. Może połączenie jest nieco zaskakujące i nietypowe ale naprawdę się sprawdziło. Polecam nie tylko fanom awokado:)




















Składniki:
1 dojrzałe awokado (nie może być ani zbyt dojrzałe ani niedojrzałe:))
2 średnie banany
sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny
1-2 łyżeczki brązowego cukru

Wykonanie:
Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę, obierz ze skóry i pokrój na kawałki (plastry, w kostkę- pełna dowolność). Banany obierz odetnij końcówki i pokrój w plastry. Rozłóż je na talerzu i dodaj kawałki awokado. Skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz