sobota, 24 maja 2014

Salmon en croute- łosoś w cieście francuskim

Kolejna wizyta moich "angielskich" znajomych i kolejne danie które dla nich zrobiłam. Tym razem na specjalne życzenie Krzysia- fana ryb a szczególnie łososia. Choć prawdę mówiąc ja też uwielbiam tak przygotowanego łososia. Jest delikatny i co najważniejsze nie jest suchy. I wszystko zajmuje naprawdę kilka chwil. Absolutnie nic trudnego! A efekt....pychota!




















Składniki:
600 g świeżego łososia norweskiego
opakowanie ciasta francuskiego
1 duży pomidor
3-4 łyżki pasty tapenade
3 łyżeczki pasty ajwar (można pominąć lub dodać inną)
pół cytryny
oliwa

Wykonanie:
Łososia przełóż do miski polej sokiem z połowy cytryny i oliwą (możesz pokroić łososia). Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Środek wysmaruj pastą tapenade a na nią połóż łososia. Pomidora pokrój w plastry i wyłóż je na rybę. Całość posmaruj ajwarem. Mój był ostry. Piecz ok 30 minut w piekarniku rozgrzany do temp. 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz