sobota, 21 grudnia 2013

Deser z kaszy gryczanej

Trudno zmienić podejście do kaszy gryczanej. Jest tyle możliwości a w efekcie pozostaje i tak gulasz. Więc tym razem..kasza w wersji z serkiem i czekoladą. Połączenie całkowicie mnie zaskoczyło bo to mój debiut jeśli chodzi o kaszę gryczaną na słodko..ale lubię takie eksperymenty:) Pysznie i ekspresowo. Właściwie trudno nazwać to danie deserem..bo może być nawet śniadaniem lub tak jak u nas kolacją którą, mimo czekolady, zjedliśmy bez wyrzutów sumienia...




















Składniki:
100 g lekko rozgotowanej kaszy gryczanej niepalonej
100 g serka mascarpone
2 jajka
60 g cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
20 g mąki pszennej
5 g mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Kaszę zmiksuj i przełóż do miski. Dodaj serek, cukier, sok z cytryny, proszek do pieczenia, obie mąki i wymieszaj. Białka oddziel do żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka również utrzyj i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka użyj jeszcze mąki pszennej. Kokilki wysmaruj odrobiną masła i przełóż do nich masę. Czekoladę możesz pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi masę. Ja po prostu wrzuciłam po kilka kostek do każdej kokilki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz