piątek, 27 grudnia 2013

Zupa z soczewicy

Niestety nieuchronnie zbliżają się chłodne dni a wtedy nic nie poprawia tak nastroju jak rozgrzewająca, gęsta zupa. Dlatego tym razem zupa z soczewicy. Pełna egzotycznych przypraw i mleczka kokosowego jest  naprawdę śmiesznie prosta i szybka. A do tego zdrowa i pożywna choć bez mięsa.




















Składniki:
szklanka soczewicy (u mnie zielona)
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki 
pół średniego selera
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml mleczka kokosowego (można pominąć)
liść laurowy
sól
pieprz
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
oliwa truflowa do polania 
ok 1 litr bulionu lub wody

Przyprawy (można dodać wedle uznania mnie wyszła dość aromatyczna wersja):
pół łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka garam masala
płaska łyżeczka curry
pół łyżeczki kolendry w ziarenkach (trzeba je utłuc w moźdźierzu lub zmielić w młynku)
płaska łyżeczka chili w płatkach 

Wykonanie:
Cebulę pokrój w talarki i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojony czosnek, możesz go przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce na grubych oczach lub tak jak ja pokrój w paski. Wrzuć warzywa na patelnię i dodaj przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj soczewicę, zalej wodą lub bulionem wrzuć liść laurowy i gotuj pod przykryciem aż soczewica i warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj przecier i mleczko kokosowe. Ewentualnie przypraw do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Podawaj natychmiast dość obficie polaną oliwą truflową lub taką jaką akurat posiadasz.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz