piątek, 27 grudnia 2013

Śledzie "na rauszu"

Jak już pisałam lubię sałatki śledziowe. Tą zrobiłam na wigilię, ale doskonale nadaje się również na inne okazje. Zwłaszcza męskie spotkanie. Jest nietypowa, bo z odrobiną wódki, która nie jest jakoś mocno wyczuwalna, a jedynie podkreśla smak. Jeśli się obawiacie, możecie dodawać ją stopniowo:) Wiem, że śledzik lubi pływać, ale w końcu nie chodzi o to, żeby po takiej sałatce nie móc wstać od stołu:)





















Składniki:
500 g śledzi
2 pory (tylko białe części)
1 cytryna
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki majonezu
2 łyżki wódki
1 łyżeczka musztardy
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz

Wykonanie:
Śledzie pokrój na małe kawałki. Pory umyj i pokrój w cieniutkie półtalarki. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę do śledzia. Wyciśnij także odrobinę soku. Wymieszaj pory i śledzie. W miseczce wymieszaj koncentrat, majonez, musztardę i wódkę. Dodaj sos do śledzi. Na koniec posyp natką pietruszki przypraw pieprzem i wymieszaj.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz