sobota, 14 grudnia 2013

Rudolph pie- Zapiekanka Rudolfa

Wczoraj miałam w planie zrobić klasyk- zapiekankę pasterską. Ale że Święta tuż tuż zmieniłam nieco plany. I przynajmniej jest trochę zabawnie. Nie jestem pewna czy Rudolf były zadowolony gdyby spróbował tej zapiekanki, ale moim zdaniem jest świetna:) To idealne zimowe jedzenie. Rozgrzewające i sycące, zdrowe i naprawdę przepyszne. Trochę czasochłonne... Ale czasami wolę gdy coś powoli się smaży, a ja gotuję "z doskoku" w międzyczasie robiąc coś innego niż 20 minut ciągłego stania w kuchni. Cóż nie zawsze musi być ekspresowo:)





















Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
250- 300 g mięsa mielonego
puszka pomidorów
pół puszki kukurydzy (opcjonalnie)
czerwone wino (ok. pół szklanki choć można dodać więcej:))
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
2 łyżki startego sera (plus trochę do posypania zapiekanki)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa

Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz i gotuj aż lekko zmiękną. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa na patelnię, dodaj nieco oliwy i smaż przez chwilę. Dodaj mięso i pomidory. Zalej wszystko winem. Dopraw solą i pieprzem (możesz użyć także ulubionych przypraw). Duś pod przykryciem do momentu aż mięso przestanie być surowe. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko dokładnie mieszając żeby pozbyć się grudek na końcu dodaj ser. Mieszaj aż się rozpuści. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i zalej je sosem. Posyp serem. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez 25-30 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz