czwartek, 7 sierpnia 2014

Sałatka z grillowanych buraków, mozzarelli i orzechów włoskich

Grillowany burak to petarda! A z dodatkiem mozzarelli i orzechów to prawdziwa bomba! Bardzo polecam zwłaszcza tym którzy nie są przekonani do buraka. W postaci zgrillowanej jest na prawdę niesamowity. Zyskuje fantastyczny smak. Z mozzarellą i orzechami stanowi bardzo ale to bardzo zgrane połączenie:)




















Składniki:
2 średnie buraki
duża kulka mozzarelli
garść orzechów włoskich
łyżeczka musztardy
łyżka oliwy +oliwa do buraka
sól
pieprz

Wykonanie:
Buraczki obierz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do miski, zalej oliwą i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrób to rękami (polecam użyć gumowych rękawiczek:)). Odstaw na kilka minut. Następnie układaj je na dobrze rozgrzanym grillu. Grillluj z obu stron aż będzie miękki i lekko się przypiecze. Mozzarelle pokrój w plastry. Musztardę, oliwę pieprz i sól wymieszaj w miseczce. Układaj mozzarelle i buraka na przemian. Posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz