Składniki:
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
pół szklanki soczewicy
1,5 (lub więcej) szklanki mąki pszennej
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Cebule i marchewkę pokrój na kawałki. Wrzuć je do garna dodaj soczewice i zalej wodą. Gotuj aż wszystko zmięknie. Odcedz na sitku i zmiksuj. Dopraw do smaku i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Może się okazać że dodasz jej więcej/ mniej niż podałam. Pamiętaj żeby nie przesadzić bo knedle będą twarde. Gdy będą dawały się formować, uformuj wałek, spłaszcz go i krój jak kopytka. Gotuj w osolonym wodzie ok 8- 10 minut od wypłynięcia.
Smacznego!
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Cebule i marchewkę pokrój na kawałki. Wrzuć je do garna dodaj soczewice i zalej wodą. Gotuj aż wszystko zmięknie. Odcedz na sitku i zmiksuj. Dopraw do smaku i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Może się okazać że dodasz jej więcej/ mniej niż podałam. Pamiętaj żeby nie przesadzić bo knedle będą twarde. Gdy będą dawały się formować, uformuj wałek, spłaszcz go i krój jak kopytka. Gotuj w osolonym wodzie ok 8- 10 minut od wypłynięcia.
Smacznego!
Soczewica czerwona czy zielona?
OdpowiedzUsuńUżyłam czerwonej, pozdrawiam!
Usuń