Każdemu chyba zdarza się sytuacja kiedy po innych wypiekach zostają nam białka. Co z nimi zrobić? Można upiec ciasto z białek, zamrozić lub niestety co przypuszczam dzieje się najczęściej- wyrzucić. U mnie pieczenie kolejnego ciasta z białek odpada. Kolejny deser..cóż też nie bardzo. Ale gdyby zrobić z nich placki? Bardzo szybkie, bardzo proste i naprawdę smaczne. Pamiętajcie tylko, że na każde jedno białko przypada jedna łyżka mąki.
Składniki:
3 białka
3 płaski łyżki mąki
łyżeczka cukru (dodałam niecałą)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
do podania: owoce, dżem itp
Wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej delikatnie mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj. Smaż na złoty kolor. Ja wszystkie placki smażę używając maszyny do naleśników i smażę je bez tłuszczu.
Podawaj z owocami lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz